Udruga Stijena djeluje na području resocijalizacije, od 2001.g. održava sastanke otvorene za javnost, svakog ponedjeljka u prostorijama Mjesne zajednice Eugen Kvaternik u Zvonimirovoj 68 (Zagreb) u 19h. Na sastancima se okupljaju osobe koje su trenutno ovisne o drogama, ali i one koje su bivši ovisnici te članovi njihovih obitelji. Osim njih, na sastanke dolaze i volonteri (većinom i sami bivši ovisnici) koji pripremaju sadržaje sastanaka. Od 2001. godine do danas održali smo više od 600 sastanaka na kojima je prisustvovalo ukupno oko 2300 osoba. Trenutno služimo kao most i potpora ljudima za odlazak u terapijske zajednice (tzv. komune) u koje je posljednje 4 godine otišlo više od 90 osoba, a kroz rad Udruge od 2001.g. i preko 400 osoba. U svom redovnom radu, savjetujemo i roditelje ovisnika. U udruzi aktivno sudjeluju 4 resocijalizirana ovisnika, a kroz rad udruge je uspješno resocijalizirano oko 30-tak ovisnika.

Do sada smo realizirali projekte:

  • Tražim svoje mjesto
  • Centar za resocijalizaciju
  • Prijatelj u tamnici
  • Daj sebi šansu, ti si poseban
  • Slobodan i zdrav možeš sve
  • Probudi se i daj sebi šansu, promijeni svoj životni stil
  • Metanoja

Kao važan dio aktivnosti treba spomenuti posjete bolnicama (Vinogradsku bolnicu i bolnicu u Vrapču posjećujemo redovito) tijekom kojih razgovaramo s korisnicima te ih motiviramo da prihvate pomoć i nastave s liječenjem. Od 2011.g. u bolnici Vrapče provodimo projekt „Daj sebi šansu!“ kroz niz tematskih radionica s ciljem motiviranja osoba koja se nalaze na bolničkom liječenju za nastavak liječenja i resocijalizaciju nakon izlaska iz bolnice.

Od 2004.g. redovito posjećujemo kaznionice u Lepoglavi, Glini (od ove godine i u Turopolju) i nekada u Požegi s cca 80 posjeta kaznionicama godišnje i prijeđenih cca 15.000 km. Trenutno u našem programu, uključujući sve posjete institucijama, kontinuirano sudjeluje oko 60 korisnika.

Udrugu provodi i preventivne aktivnosti kroz manifestacije, tribine i projekte pod nazivnom «Mama pomozi! Tata trebam te!» usmjerene isključivo na prevenciju, kojima želimo motivirati roditelje djece na izgradnju zdrave obitelji, a u osnovnim i srednjim školama provodimo projekt pod nazivom «Kako reći NE» gdje mladima na njima zanimljiv način, prezentiramo kako se uspješno boriti protiv ovisnosti, kako odoljeti izazovima koje okolina nameće te kako razotkriti zablude i laži vezane uz problem ovisnosti.

U radu Udruge redovito na tjednoj bazi aktivno sudjeluje 10ak volontera. Do sada smo primali potpore od fizičkih i pravnih osoba iz gospodarstva te na natječajima koje su raspisali Grad Zagreb, Vladin ured za borbu protiv zlouporabe droga, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo socijalne politike i mladih. U ovoj godini imamo pozitivno iskustvo provedbe projekta u partnerstvu s udrugom INSTITUT projekt u partnerstvu s udrugom ZID.