Reto centar – prijatelj nade je kršćanski centar za liječenje i rehabilitaciju ovisnosti o drogama, alkoholu, tabletama i sl, u potpunosti besplatan. Centar je započeo svoj rad u Španjolskoj 1985 godine. U Republici Hrvatskoj je centar započeo sa radom 1993. godine i trenutno imamo desetak kuća koje se nalaze na području Splita i Zagreba. Do sada kroz naš centar prošlo je više od 2000 ovisnika, a sada trenutno na području Hrvatske nalazi se oko 240 štićenika. Što se tiče provođenja liječenja smatramo da je najučinkovitiji način skidanje bez ikakve pomoći zamjenskih supstanci (na suho), zbog toga u procesu odvikavanja ne dajemo nikakve tablete niti bilo kakva sredstva za “skidanje”, a u Centru nema cigareta ni alkohola. Boravak u zajednici je dobrovoljan te ćemo svakome ponuditi da ostane što duže znajući da je potrebno određeno vrijeme za izlječenje, a najmanji period koji preporučamo je 18 mjeseci, iako je dužina programa od 12 do 18 mjeseci. Iskustvo je pokazalo da što osoba duže boravi i radi na sebi postotak izlječenja tim je veći.

Besplatan smo centar, tako da se za ulazak u isti traži samo dobra volja za liječenjem i spremnost za prihvaćanjem svih utemeljenih normi. Ne činimo nikakve razlike što se tiče društvenog porijekla, spola, religije ili nacionalnosti. Neki od načina na koji nastojimo pomoći su: javni skupovi, odlasci u bolnice, zatvore i na sva javna mjesta zahvaćena problemom droge, odnosno radimo na ulici tako da bivši ovisnici pričaju sa ovisnicima. Neprofitabilan smo centar, financiramo se isključivo našim radom što je ujedno i dio terapije. Radimo: čišćenja, selidbe, pituravanje, ispomoć u građevini, utovar-istovar, tapeciranje, prodaja rabljenih stvari, itd…

Kršćanski smo centar i prihvaćamo Bibliju kao naš vodič. Uvjerenja smo da bez pomoći Boga nikada ne bi mogli živjeti slobodni, zbog toga najvažnija terapija je ona duhovna, koja je usmjerena ka unutarnjoj potrebi. Nismo ništa novo, jednostavno smo osobe koje se bore svakoga dana da žive jedan normalan i zdrav život. Svi radnici u centru su volonteri a želja nam je pomoći što većem broju mladih ljudi da povrate nadu i vjeru u život.

Kako izgleda dan u centru:

Dan započinje zajedničkim doručkom, te nakon toga zajedničkim sastankom i molitvom, te ostalim pripremama za predstojeći dan. Nakon toga razilazimo se i nastojimo pokriti sve poslove zaprimljene za taj dan, rad u radionicama, a isto tako i sam posao u održavanju samih kuća u kojima živimo i jasno nastojimo na prvome mjestu pružiti pomoć i ohrabrenje onima najpotrebnijima zbog kojih ovaj centar i postoji. Skupljamo se ponovo za ručak ovisno o radnom mjestu i koristimo pauzu poslije samoga ručka za provesti vrijeme konstruktivno, uz razgovore, čitanje Biblije, šetnju i toplu riječ sa štićenicima koji prolaze fazu odvikavanja.

Nakon toga odlazimo obaviti poslijepodnevne dužnosti do večeri kada se ovisno o rasporedu ide na zajednički sastanak ili na određene aktivnosti kao što su: kazališna grupa, glazbena sekcija, škola gitare itd. Vikendom nakon zajedničkog ručka odlazi se na nogomet, sportske aktivnosti, izlete ili slične aktivnosti, isto tako koristi se svako slobodno vrijeme za odlazak na ulicu i pričanje sa ovisnicima i dijeljenje informativnih letaka.

Nedjeljom se u našim prostorima (Split – Sv. Kajo , Zagreb – Resnički gaj) održavaju sastanci za javnost tj. za sve one koji nas žele upoznati, roditelje štićenika itd…
Sastanci se sastoje od svjedočanstava bivših ovisnika, izvode se razni kazališni komadi Biblijskih motiva, a poslije samog sastanka svi su pozvani na zajednički ručak.

Zagreb

Reto Centar – Prijatelji nade
I. resnički gaj 20
10040 Dubrava, Zagreb
Tel: 00385 1 2947 125

Split

Reto Centar – Prijatelji nade
P.P. 541, 21000 Split
Tel: 00385 21 240 422